Rektorn har ordet

Rektorsbrev nr.66 2024-02-16

Vi har nu hunnit en bit in på vårterminen och de så kallade oxveckorna efter jul- och nyårsledigheten närmar sig sitt slut. Nu märker vi att solen och ljuset är på väg tillbaka och snart är det sportlov.


Elevverket Låg

Innan jul var vi inbjudna till hyresgästmöte hos Danderyds kommun. En fråga vi lyfte var möjligheten om att få byta ut vår grusplan mot en i konstgräs. Med tanke på att så skett på de kommunala skolornas fotbollsplaner tyckte vi att det var rimligt. Nu har vi dock fått besked om att konstgräsplanerna till största delen bekostats av de olika skolornas föräldra- och vänföreningar. Kommunen kommer alltså inte att stå för ett byte av konstgräs på Låg. Konstgräsplanen på Elevverket Mellan bekostades en gång i tiden av den tidigare föräldraföreningen, Föräldraverket.

Lågstadiets schacklag har spelat flera matcher den här terminen och kvalificerat sig till finalspel i Skollag DM 2024. Turneringen arrangeras av Stockholms Schackförbund och varje år är det många skolor i länet som tävlar. Vi håller tummarna för fortsatta framgångar. Missa inte att fritidshemmet erbjuder schackspel varje vecka där alla som vill får vara med.

Under våren kommer fritidshemmet arbeta kring temat historia på olika vis och längre fram i vår bjuds alla föräldrar in till vernissage och försäljning av diverse alster. Eleverna har beslutat att alla intäkter ska gå till något välgörande ändamål, som ska röstas fram av dem under terminen. Vernissagen kommer att ske i samband med Lågstadiets talangtävling så boka redan nu in torsdagen den 30 maj. Det kommer bli en rolig dag med många fina uppträdanden.


Elevverket Mellan

Vi har nu haft vårt mellanstadium så pass länge att vi hunnit skapa "egna" traditioner, utöver de man har tillsammans med Låg. Ett exempel är vår uppskattade friluftsdag på temat ledarskap som årskurs 6 arrangerar för lågstadiet varje vår.

Nu har tiden kommit att introducera några nya arrangemang:

  • Årskurs 4 kommer varje vår att göra ett studiebesök kopplat till ämnet historia. Det kan antingen bli besök i en vikingaby eller ett besök kopplat till medeltiden alternativt stormaktstiden.
  • Årskurs 5 gör ett besök kopplat till teknik och NO på Tom Tit´s efter sportlovet.
  • Årskurs 6 har nationella prov utspridda över hela läsåret och behöver fokusera på det. Men vi planerar en ny, rolig tradition kring deras "utspark" från Elevverket så småningom.


Mellanstadiet till Romme

Gemensamt för mellanstadiet i år blir en vinteridrottsdag i Romme. Vi kommer att åka tillsammans tisdagen den 26/3 i en abonnerad buss. Backar finns från allra enklaste till svårare. I nybörjarbacken kommer vi erbjuda enkel skidskola. Lunch äter vi på restaurang men då det blir en lång dag är det bra om var och en får med sig mellanmål till hemresan. De som har skidor tar med och övriga får hyrskidor genom skolans försorg.

Av säkerhetsskäl kommer en vuxen att åka med fem elever och därmed kan varje skidgrupp åka tillsammans i samma sittlift. Lunchen äter respektive grupp tillsammans och kostnaden står skolan för. Ett särskilt infobrev kommer inom kort.


Föräldraförening/vänförening

Många skolor i kommunen har stödföreningar som medger att de kan erbjuda lite extra till sina elever. Man har utformat det på olika sätt, men syftet är att ge skolans elever ett extra tillskott för utflykter, teaterbesök, skolresor, författarbesök och liknande. Elevverket hade tidigare en föräldraförening som gick under namnet Föräldraverket, men efter några år lades den tråkigt nog ner.

Enligt skollagen får skolor endast be om en mindre summa (ca 20 kr per läsår) för aktiviteter. En föräldraförening kan däremot ta emot, och lämna över, valfria riktade bidrag. Vår förhoppning är att en föräldraförening skulle kunna vara med och stötta framtida upplevelser och skolresor för era barn. Kanske kan en förening göra en tradition av vinteridrottsdagen i Romme i framtiden? Hör gärna av er om ni är nyfikna på en föräldraförening eller har idéer om vad en förening kan bidra med. Vi samordnar gärna så att alla goda krafter kan mötas.

//Cilla CollmanRektorsbrev nr.65, 2024-01-18

En ny termin har startat och det är full aktivitet i alla klasser. Nu startar även vårterminens alla schacktävlingar igen och det kommer att bli så roligt och spännande att följa hur det går för vår schackklubb. Om ni är intresserade kan man alltid kika in på schackbloggen på hemsidan. Och apropå hemsidan – Elevverkets nya hemsida kommer att lanseras inom kort. Vi ber er ha lite överseende den första tiden med detta eftersom vi kommer att uppdatera flera sidor allteftersom.


Skolval

Precis som tidigare år startar Danderyd kommuns skolval nu i januari och det pågår under perioden 22/1–12/2. Elevverket har öppet hus på Mellan 22/1 kl.16:30-18:00 och på Låg 23/1 kl.17:00-18:30. Om inget av dessa datum passar är man välkommen att boka ett personligt besök. Hör av er till biträdande rektor Håkan Melin på 070-422 68 50. Vid frågor om kö och placeringar kontakta Caroline Raxell på 070-382 20 95.


Nationella prov

  • Den nationella provperioden pågår för åk.3 v.11–20.
  • Åk.6 har nationella prov v.11, v.16 och v.17

Under dessa perioder beviljas ingen ledighet för de som ska göra prov.


Personalförändringar

I februari kommer Philippa Örnjäger att lämna sin tjänst i förskoleklassen och på fritidshemmet/ klubben för att börja studera. Sigge Ceder, som har varit en flitigt anlitad vikarie under hösten, kommer ersätta henne. Dessutom har vi fått ett tillskott i form av att Munila Tuerhongtayi börjat arbeta på Elevverket. Munila kommer närmast från en tjänst på vår förskola Småbarnsskola och är en resurs för hela verksamheten. Hon är utbildad barnskötare och kommer att kunna vikariera i alla klasser. När vikarie inte behövs stöttar hon förskoleklassen.

Johanna Gard, som är ordinarie musiklärare på Mellan, förlänger sin mammaledighet till hela vårterminen och hennes nya vikarie heter Johanna Wada. På Låg kommer Gunnar Olofsson att undervisa under våren. Gunnar är känd av eleverna eftersom han har varit flitigt anlitad som vikarie de senaste åren, nu senast vid vårt luciafirande.

I åk.5 har vi haft en personalförändring och lärare Lilian Eriksson arbetar nu på Småbarnsskolan. Ny lärare i åk.5 heter Hadia Eriksson och hon har kommit fint in i klassen.


Låsta dörrar

Som en del av er kanske har märkt håller vi dörrarna på både Låg och Mellan låsta under skoldagen. Detta för att förhindra att obehöriga tar sig in i skolhusen utan att vi märker det. På eftermiddagarna är dörrarna upplåsta och då har vi personal ute på ett annat sätt och kan uppmärksamma vilka som kommer och går. Vill man komma in när dörrarna är låsta är det bara att ringa på ringklockan så kommer någon och öppnar.


Vasalopp

De vintrar som snön lägger sig i ett ordentligt täcke brukar vi genomföra Elevverkets eget Vasalopp. I år har vi fått mer snö än på länge så vi planerar för att genomföra vårt skidlopp den 2/2. Om ert barn har skidor så ta med dem den dagen. Om den egna utrustningen är urvuxen kanske ni annars kan låna av en granne eller släkting? De som inte åker skidor erbjuds annan aktivitet som vi återkommer till.


Övrigt

Avslutningsvis kan jag informera om att Håkan Melin just har genomfört sina återkommande rektorsmöten med elevrepresentanter på både Låg och Mellan. Eleverna berättar att de är nöjda med sina lärare och lektionerna är givande. Våra elever uppskattar de roliga saker som erbjuds att göra på båda enheterna inom fritidshemmet. Systemet med lekvärd på Låg vill man behålla då det är bra när man inte vet vad man ska göra på rasten.

På Låg är det kallt i matsalen och fastighetsförvaltaren är kontaktad i ärendet. För övrigt riktades det kritik mot att det är för kallt utomhus och det fick Håkan klä skott för, vilket kan te sig något orättvist. Våra huvudpersoner, eleverna, gav oss med andra ord mest positiv feedback, vilket vi är glada över.

Med tanke på det vinterväder vi har just nu är det bra om ni föräldrar kan hjälpa era barn så att de har på sig ytterkläder som fungerar för att vara ute på rasterna.

// Cilla Collman


Rektorsbrev nr.64,  2023-09-08 

Ännu ett läsår har startat och efter en ganska regnig sommar har vi sedan terminsstarten till största delen haft fint väder. När vädret är bra sjuder skolgårdarna av aktiviteter. Vid regn blir aktiviteterna lite mer avvaktande och särskilt för de äldsta eleverna på Mellan. Jag vill passa på att påminna om att det är viktigt att era barn, våra elever, har kläder som fungerar även när det regnar. 

Bitr.rektor Håkan Melin har redan hunnit med att ha årets första rektorssamtal med representanter från alla klasserna på både Låg och Mellan. Vid mötet framkom det att eleverna var överens om att man trivs med sin skola, sina lärare och sitt fritidshem respektive fritidsklubb. Den bilden bekräftar även vår syn på stämningen på de två enheterna.  


Elevverket Låg 

På lågstadiet har de nya förskoleklassarna kommit i gång med sina dagliga rutiner och deras faddrar tar stort ansvar för sina fadderbarn. Vår nya musiklärare heter Alexandra Spagnoli. 

Nu i september kommer vi under rubriken Skapande skola att genomföra ett musikprojekt med musikgruppen Gåspennan. Lågstadiet ska då arbeta fram musikföreställningen "Stjärnor på scen". Väldigt roligt! 

Felicia Grufman välkomnade en liten pojke till världen i augusti och hon är mammaledig hela detta läsår. Hennes vikarie, Amanda Östby, har kommit in fint i kollegiet. Hon har nu lärt känna sina elever, och klassen arbetar på parallellt med den andra 2:an. 


Elevverket Mellan 

Under sommarens skyfall har det uppdagats att dräneringen runt skolhuset på Mellan behöver förbättras. Danderyds kommun kommer därför att inleda ett sådant arbete under hösten. Undervisningen kommer att pågå som vanligt då dräneringsarbetet sker utomhus på fastighetens baksida. 

Alexandra Spagnoli kommer att vara även Mellans musiklärare. Därtill undervisar hon i bild, hemkunskap och textilslöjd på mellanstadiet. Vi har skiftat klassrum så att musiksalen nu ligger i anslutning till matsalen, och åk.6 har numera sitt klassrum i den bortre delen av huset. 

Mellanstadiet ska också genomföra ett musikprojekt med musikgruppen Gåspennan. De kommer att få prova på att göra digitala musikproduktioner. Det ska bli spännande att följa detta projekt. 


Studieworkshop och info om fritidsklubben 

På torsdagseftermiddagar kl. 14.00-16.00 finns det möjlighet för elever i åk.3–6 att delta i vår nya studieworkshop för att göra läxor eller fördjupa sig i ett ämne. Den hålls på Mellan och leds av idrottslärare David Edberg. Det är drop-in och ingen föranmälan krävs. 

Åk.3 har kommit i gång med att delta i fritidsklubbens aktiviteter på Mellan, vilket innebär att de promenerar ner dit efter skoldagen. På fritidsklubben serveras det mellanmål och därefter erbjuds olika aktiviteter varje dag. Att vara i mellanstadiets lokaler gör att eleverna lär känna både de äldre klasserna och skolbyggnaden. Fritidsklubben fungerar därmed som en fin brygga mellan låg- och mellanstadium. 

Elever som inte är inskrivna på klubben erbjuds nu möjligheten att köpa "enstaka" mellanmål i det fall så önskas. Ett mellanmål kostar 25 kr och man köper ett klippkort med 10 mellanmål (betalning via faktura). Om detta är av intresse meddela Caroline Raxell på caroline.raxell@smaelev.se. 

De mellanmål som serveras varierar från dag till dag. Det är exempelvis drickyoghurt, hemgjord smoothies på banan, jordgubbe och hallon, yoghurt med müsli eller toast med ost och skinka. En dag i veckan kan man rosta sin smörgås. Varje dag finns dessutom två olika sorters mjukt bröd, fyra sorters hårt bröd samt skorpor. Pålägg är ost och skinka och dagligen serveras även en grönsak. Mjölk och vatten finns alltid som måltidsdryck. Gunilla Bergo administrerar och planerar veckans olika mellanmål. 

Viktiga datum 

  • Elevverket Låg har sitt föräldramöte 14/9 kl. 17.30-19.00 
  • Klassföräldramöte på Låg 18/10 kl. 08.30-09.30 i matsalen 
  • Klassföräldramöte på Mellan 19/10 kl. 08.30-09.30 i matsalen 


Avslutningsvis hoppas jag att ni alla får en fin start på hösten. 

// Cilla Collman