Blogg 3A

ng-ljudet

Varje vecka arbetar vi med veckans häfte. Häftet innehåller grammatiska delar eller övningar på t.ex. ljud och hur dessa stavas. Veckans utmaning är att bemästra ng-ljudet. Ett ljud som känns högt upp i gommen. Ljudet kan vara svårt att stava då det inte alltid stavas likadant. Ord som lugn, ordning och bänk innehåller alla ng-ljud men trots detta stavas de på olika sätt. Veckans häfte innehåller även ordförståelse så att vi utvecklar vårt ordförråd, bland annat har vi veckans ord som brukar vara en hit. Denna vecka är veckans ord kaos. 

Alla hjärtans dag

Idag var det alla hjärtans dag. Helt plötsligt försvann fröken och två kärleksrobotar kom inspringande i klassrummet med vänskapsuppdrag och geléhjärtan. Vi avslutade sedan kärlekens dag med att skapa otroligt fina bilder. För att göra dessa bilder tog vi en bild med en ipad. Sedan tog vi bort bakgrunden med hjälp av ett program i datorn. När detta var klart skrev vi ut bilden och skissade ditt hjärtan. Med hjälp av färgpennor eller målarfärg fylldes alla hjärtan med färg. 

De olympiska spelen

Att de olympiska spelen drog igång var inget som gick oss förbi. Vi tog tillfället i akt och skapade stapeldiagram för de införskaffade medaljerna. Nu kan vi tryggt följa medaljerna som Sverige, Norge, Finland och Danmark tar. Vi har även lyckats se när Sverige tog guld och silver i Sprint. Självklart såg vi också på när Nils van der Poel tog OS-guld och världsrekord. Vi blev lite sena till lunchen men det gjorde ingenting. På bilden här nere ser ni vår lycka när Nils gick i mål. 

Ut i rymden

När fröken är sjuk är det självklart att klassen får hitta på roligt pyssel. Vi arbetar just nu med tema rymden och jag tyckte att en passade uppgift var att skapa sin egen astronaut. Nu pryds klassrumsväggen av våra fina astronaut kompisar. 

astronaut 

Rastkul!

Idag fick jag en överraskning av 2A som tillsammans under rasterna byggt ett hus med flertalet rum. De flesta hade också byggt sina egna rum. Det fanns ett kök, toalett, vardagsrum och en massa sovrum. Det är en fantastisk känsla när de leker tillsammans allihopa under rasten för att skapa något så fint. Tänk vilken fin klass det här är och jag är tacksam för att just jag får vara deras lärare. 

 

 

 

Teknikgrejer

Under tekniklektionerna har vi följt serien "mitt liv som grej" på urplay. Den här veckan har vi fått lära oss om nagellackets historia. En mycket intressant historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, något vi inte förväntade oss innan lektionen. Alla fick sedan rita av sin hand, pryda den med nagellack samt skriva ner fakta som vi lärt oss. Det blev fantastiskt fina händer. 

 

Tema rymden

Efter jullovet startade vi upp ett tema som många längtat efter, nämligen tema rymden. Under den här veckan ska vi prata om vintergatan. Idag under bildlektionen skapade vi våra egna vintergator. Bilden är skapad av flaskfärger, plastfolie samt en pensel för att "skvätta" stjärnor efter att färgen har torkat. Helt underbara bilder som samtliga var väldigt stolta över. 

 

 

Nobeldagen 2021

Nobeldagen är en stor dag här på elevverket. Det är en dag vi förberder oss för i en månad. För en månad innan nobeldagen börjar vi skriva nobelsagor för att tävla om elevverkets nobelpris i litteratur (Bästa text, bästa utveckling och bästa illustration). Vi lärare pyntade även matsalen för den finlunch med varmrätt och efterrätt som serverades efter prisutdelningen. Det var en mycket lyckad dag men stolta pristagare. 

 

 

Julkransar

December är pysslets månad. Vi har pysslat en massa fina juldekorationer, bland annat dessa fina julkransar. Då vi inte pysslar så mycket under året blir alltid december den månad där vi kanske tar igen allt det där vi inte gjort resten av året. För egentligen finns det kanske inget mysigare än att pyssla, lyssna på julmusik och skratta tillsammans. 

 

Rita tomtar steg för steg

Att lära sig rita kan vara svårt. Att rita överlag kan vara jobbigt. Många blir stressad för att det inte ska bli fint, kanske lite snett och fastnar i att de inte kan. Idag tränade vi på att rita tomtar steg för steg med hjälp av instruktioner. Tomtarna blev otroligt fina. 

Första advent

Nu är julen här och klassrummet har pyntats. Första advent firades igår men idag firar vi med att tända det första ljuset i klassrummet samt uppläsning av en första advent dikt. Julkalendern är upphängd och klassrummet är fyllt av förväntansfulla elever. 

Tema Nordisk mytologi

Under hösttermien har vi fördjupat oss i nordisk mytologi. Temat mynade ut i faktaplanscher om gudarna som hängdes ut i korridoren. Det var många som gick förbi och läste på planscherna och kanske lärde de sig någott nytt. Vill ni höra med om den kunskap vi grottade ner oss i, kan ni lyssna på Walters podcast som finns här på hemsidan. 

 

Ljusfestivalen 2021

Under ljusfestivalen uppmärksammar vi FN-dagen. Eleverna i 2A fick skriva dikter och barns rättigheter som lästes upp under ceremonin. Tillsammans sjöng vi också låtar om barns rätt runt ett hjärta av ljus. 

Skoljoggen

Under fredagen tog vi oss ut till Djursholms golfbana för att springa varv på en slinga. Detta gjorde vi för att samla in pengar "springslanten" till clowner utan gränser. Det var ett mycket taggat gäng som gick med raska steg till starten. Sedan sprang det varv på varv och några tog sig runt en 12 gånger. En stark insats från riktiga kämpar! Det tråkiga är att ni inte kan se deras tokiga och glada miner på bilden. 

Problemlösning

Arbetat med problemlösning har fortsatt varit i fokus den här veckan. Alla tilldelades en clearboard, vilken fungerar som en whiteboard. De fick även samma problemlösningsuppgift som de skulle lösa. Först fick det lösa uppgiften på egen hand, därefter fick det diskutera sin strategi med en kompis. Sedan diskuterade vi våra problemlösningsstrategier tillsammans i klassrummet. 

 

Lungorna

På NO-lektionerna arbetar vi med temat vår kropp. Vi skapade därför ett par lugnor för att se hur lungorna blåser upp sig och sjunker ihop bereonde på om vi andas in luft eller andas ut luft.

Bilduppgift

Under veckan som gått har vi haft vår första bildlektion. Vi tränade då på att skapa nyanser av samma färg för att skapa ett motiv. Bilderna blev mycket fina. 

 

Problemlösarhanden

Den här veckan har vi börjat arbeta intensivt med problemlösarhanden. Att lösa matematiska problem, räknehändelser eller andra problemlösningsuppgifter kan vara svårt. Då är problemlösarhanden ett alldels utmärkt hjälpmedel. Nu sitter även handen upp på tavlan så att vi alltid kan titta dit för att få en extra påminnelse. 

 

Första dagen i andra klass

Äntligen tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov. Första dagen har spenderats med att prata sommarminnen och dela med oss av dem. Vi skapade även i år ett klassfoto, där var och en fick göra ett självporträtt. Det gamla klassfotot ska såklart sparas tills vi har gjort de tredje och sista i trean. 

Plast i haven

Under en längre period har vi nu arbetat med miljön och hur den påverkas genom t.ex. klädköp. Vi har även pratat om skärp och framförallt all plats som finns i havet. Vi passade då på att skapa plakat för att stoppa att det slängs skräp på marken som sedan kan föras med vinden till haven där fiskar och andra havsdjur lever. Vi tog också tillfället i akt att gå ut på skolgården när vi skulle färdigställa plakaten då vädret var mycket behagligt.