Blogg

Besök i Djursholms kapell

Den här veckan har vi varit på besök i Djursholms kapell och där fick vi höra berättelsen om den allra första julen. 

Vi fick också se de vackra träfigurerna av bland annat Maria, Josef och Jesusbarnet i krubban som hör till kapellets julkrubba

samt sjunga några sånger tillsammans. Vilken trevlig dag vi hade!

 

Dukat och färdigt för Nobellunch!

En av Elevverkets fina traditioner är att fira Nobel-dagen. Då dukar vi långbord och äter en Nobellunch tillsammans i två matlag. Både elever och personal är finklädda. Årskurs 3 ordnar med bordsdekorationer och menyer till varje bord samt är värdar för lunchen och vår kokerska Oumie lagar fantastisk mat. En mycket uppskattad tradition!

 

Tomten!

När vi var hemma och firade första advent hade skolan besök av Tomten! Tomten lämnade små paket åt oss och åt upp gröten vi ställt fram till honom. Så spännande!

Då passade det bra att göra Tomte-porträtt. Dessa porträtt gjorde vi med instruktioner steg för steg till de blev så här fina!

 

 

 

Trafik och vägmärken

Den här veckan har vi lärt oss om vägmärken i trafiken och dessutom gjort egna. Barnen fick rita av något av de vägmärken vi lärt oss om eller hitta på ett eget. Se så fina varningsmärken det blev!

 

Tema: Trafik

 

Vi arbetar med temat trafik i klassen och den här veckan har vi bland annat pratat om hur viktigt det är att ha på sig reflexer när vi är ute och går i trafiken när det är mörkt. Därefter har vi gjort reflex-bilder som visar hur tydligt reflexen syns i mörkret. Visst blev de fina!

 

 

Nu längtar vi till Halloween!

I Händelseboken skriver vi om roliga saker som hänt eller ska hända. Några av barnen skriver själva, andra bestämmer vad det ska stå så vi pedagoger kan skriva texten och sedan skriver barnen av i sina böcker. Den här veckan var det tydligt att många av barnen ser fram emot Halloween och att få gå "Bus eller godis".

 

Ljusfestival!

Idag har vi haft Elevverkets traditionsenliga Ljusfestival. Hela lågstadiet, F-klasser till årskurs 3, tågade in på fotbollsplanen hållandes sina fina, målade ljuslyktor med ett brinnande ljus i händerna. Ljusen sattes sedan ut i ett stort gemensamt hjärta och runt det samlades vi och sjöng sånger om barns rättigheter och fred. Sångerna vi sjöng var Ropa ditt namn!, Alla barn! samt Fredslåten! och dessutom läste några barn i årskurs 2 och 3 upp sina skrivna dikter. 

Så högtidligt och fint!

 

 

Höstträd!

Först har barnen ritat av sina händer som används som formen till ett träd. Därefter har de färglagt trädet med oljepastellkritor och sedan målat bakgrunden med vattenfärg. Löven har de gjort genom att doppa fingertopparna i färg och “dutta ut” runt trädet. 

Visst blev det fint!

 

 

Lekstund!

Vi målar våra svampar!

Visst blir de fina!

 

Lyckostjärnan - lägesord och ordbilder.

I vår arbetsbok till Lyckostjärnan har vi övat på lägesord och ordbilder. Lägesorden har vi övat genom att barnen fått instruktioner om att rita in olika saker i bilden från zoo-affären.

 

När vi målat papegojbilden efter de färger som står i fälten har några läst vilken färg som står och andra jämfört orden i fälten med de som står bredvid färgerna. På så vis kan alla läsa vilken färg som ska användas. Superfint blev det!

 

Matematik!

I matematiken har vi arbetat med begreppen längsta - kortaste - lika långa, högre - lägre - lika långa samt tjocka och tunna.

 

Lersvampar på gång!

Vi har gjort svampar i lera. Några har gjort kantareller, några karljohansvampar och några flugsvampar.

Så snart de torkat ska vi måla dem!

 

Tema: svampar

I omvärldskunskapen har vi arbetat med temat svampar den här veckan. Vi har lärt oss om svampens delar, var de tycker om att växa  och tittat på några av våra vanligaste svampar - kantarell, Karljohansvamp, trattkantareller och den farliga men vackra röda flugsvampen. Därefter har barnen gjort svampbilder som sitter på väggen i korridoren utanför klassrummet. Visst blev de fina!

 

Lugn start på skoldagen

Vi börjar varje skoldag med tyst arbete i ritboken eller mandalas med lugn klassisk musik i bakgrunden. Detta är en morgonrutin som kommer att följa med klassen under hela lågstadietiden men framöver kommer ritbok och mandalas att bytas ut mot skrivande och tyst läsning. 

 

Äppeltema!

I ämnet omvärldskunskap har vi just nu äppeltema. Vi har lärt oss om äppelträdets årscykel och provsmakat några svenska äppelsorter. "Alice" var det första vi provsmakade och den sorten fick godkänt av eleverna i klassen!

Eleverna har också målat jättefina äppeltavlor där de först fick skissa ett äpple med blyerts och sedan färglägga det med oljepastellkritor. När det var färdigt målade vi bilderna med vattenfärger.

 

 

 

Gosedjursvisning!

I Lyckostjärnan den här veckan har det handlat om att sova över och att det kan vara skönt att ha med sig till exempel ett gosedjur när man sover borta.

Då passade det bra att ta med ett gosedjur hemifrån till skolan och idag barnen har visat och berättat om sitt gosedjur för varandra. Se så fina de är!

 

 

 

 

 

Matematik

I matematiken har vi arbetat med likheter och olikheter. Vi har sorterat saker efter olika kriterier som barnen själva bestämt och vi har tittat på bilder och jämfört likheter och olikheter. Arbetet fortsatte sedan i vår matematikbok.

 

Lyckostjärnan

Idag har vi arbetat med vår läsförståelsebok, Lyckostjärnan. Berättelsen idag handlade om Bea som skulle sova över hos Asta, fast det är inte lätt att sova utan sin favoritnalle... Vi har samtalat om berättelsen och om våra egna erfarenheter av att sova över hos en kompis. Vad behöver vi ha med oss om vi ska sova över? Hur ser favoritgosedjuret ut? Så här fint blev det i barnens arbetsböcker!

 

Här är vi i Förskoleklass Å!

När barnen i klassen var på besök hos oss på Elevverket i maj så gjorde de

självporträtt som nu pryder väggen i vårt klassrum. Visst är de fantastiskt fina!