Blogg

NTA - Naturvetenskap och teknik för alla

I vårt NO-arbete undersöker vi olika typer av papper. Vi undersöker deras egenskaper och användningsområden och lär oss om vad man använde förr. 

  

Första dagarna i 4:an!

Äntligen är vi igång!

De första dagarna har vi haft stort fokus på värdegrundsarbete och vårt förhållningssätt gentemot varandra och skolan.

Vi har suttit i grupper och gjort blommor - där man i mitten av blomman ska skriva saker som är gemensamt för alla i gruppen, och på varje enskilt kronblad ska man skriva saker som är unika för varje enskild medlem.

Vi har också skrivit brev, där vi funderat över vad som är lätt/roligt/ansträngande i skolan, hur man ska göra för att lära sig så mycket som möjligt och om det är något särskilt man känner att man behöver/vill jobba mer med under det kommande läsåret.

 

Idag, onsdag, delade jag ut matteböckerna och de mottogs med glada tillrop! Härligt!

Vi pratade om skillnaden mellan siffror och tal - be gärna ert barn förklara för er där hemma. :-)

Efter lektionen gjorde vi en dold utvärdering - idag i form av att alla lägger huvudet på bänken/blundar, och sedan svarar de med tumme upp, tumme åt sidan eller tumme ner på ett par frågor från mig. Första mattelektionen fick tumme upp av alla - fantastiskt!

 

Vi har också pratat om studieteknik - något som blir allt viktigare ju längre upp i årskurserna vi kommer. Idag handlade det om koncentration. Efter en film och diskussion, fick alla varsin post-it-lapp där de fick skriva vad som får dem att tappa koncentrationen. Alla lappar sattes upp på tavlan och vi såg genast en gemensam nämnare för nästan alla; när det blir för pratigt, när läraren pratar för länge och när man är hungrig.

Nyttigt och lärorikt för alla att se hur lika de upplevde det - och en bra grund för att tillsammans skapa en arbetsmiljö där alla kan koncentrera sig och göra sitt bästa!

 

Imorgon åker vi på utflykt till Täby kyrkby. Alla behöver matsäck, något att sitta på, ordentligt med vatten och, så klart, bra kläder och skor att vandra i.

Till matsäck får man ta med en liten bulle eller kaka, men inte godis eller snacks. Inte heller läsk, men smaksatt vatten är helt ok.

Vi samlas som vanligt i klassrummet kl 8:30 och kommer att vara tillbaka senast kl 13:30.