Blogg

Humpty Dumpty-dramatisering

Just nu jobbar vi med rim och ramsor i engelskan. Vi läser, säger och tränar på ramsan och översätter orden. 

 

Igår fick alla elever arbeta i grupper med att dramatisera "Humpty Dumpty". 

 

Humpty Dumpty sat on a wall

Humpty Dumpty had a great fall

All the king's horses 

And all the king's men

Couldn't put Humpty together again

 

Nedan ser vi en av grupperna "in action".

 

Biblioteksbesök och Vasalopp

I fredags var vi på biblioteket på morgonen och sedan var det Vasalopp efter lunch. Det blev ett fint slut på veckan och en bra avslutning inför sportlovet. Klassvinnarna var Edward och Astrid, men alla som deltog (på skidor eller apostlahästar) fick njuta av varm blåbärssoppa, kanelbulle och smörgås framför brasan efteråt. 

 

      

    

    

 

                                           

 

Trevligt sportlov!

Kyrkråttan i Danderyds kyrka

Igår var vi i Danderyds kyrka och hälsade på. Där träffade vi för kyrkovaktmästaren Mats som visade oss hur man sätter igång kyrkklockorna. Sedan kom två små råttor (Rosetta och Rasmús) utsmygande som berättade många saker om Danderyds kyrkas historia. Till exempel fick vi veta mer om släkten Banér och titta på lite silverskatter. Avslutningsvis bjöds vi på lite råttgodis - ostbågar. 

 

 

Glad alla hjärtans dag

Lite pyssel varvat med värdegrundsarbete idag. Det länkade också bra till kapitlet från Den magiska kulan om att vi alla är bra precis som vi är. Eftersom fröken Vanja har varit sjuk i två dagar gick vi igenom det idag (istället för i måndags). Vi pratade också om vikten av att vara snäll mot sig själv - inte bara mot andra. 

 

Vernissage

Idag var det äntligen dags för vår utställning som avslutar bondgårdstemat. Eleverna var verkligen stolta över sitt arbete och tyckte att det var väldigt fint i utställningssalen. Dessutom fick de saft och salta pinnar också, vilket självklart gjorde det hela ännu bättre enligt många.


Tack till alla som kom! Utställningen står kvar till på måndag eller tisdag nästa vecka, så om ni inte fick chansen idag är ni välkomna att smyga dit en annan dag. 

 

 

                                           

Drömlektion och oljepastellmålning

Här kommer några samlade bilder från förra veckans drömlektion och även två hårt arbetande konstnärer som förbereder sina målningar inför den kommande utställningen. 

 

  

 

English farmyard crossword

Vi fortsätter med bondgårdstemat och inkluderar självklart även engelsklektionen i detta. 

 

Teamwork!

 

Bondgårdsdjur i lera

Den här veckan har vi börjat arbeta med temat "bondgården". Idag modellerade vi djur i lera. Vi pratade om olika saker att tänka på, som t.ex. att försöka forma hela skulpturen i en del (istället för att göra en massa små detaljer och försöka trycka fast dem efteråt) och att använda lagom mycket vatten för att sudda ut sprickor. Lagom är svårt ibland :)

 

 

                                         

 

 

 

 

Pepparkaksbak

 

Pepparkaksbak idag! Vilket gott samarbete! Önskar att ni hade fått se vad snälla, gulliga och hjälpsamma de var mot varandra under hela den här dubbellektionen. 

 

 

Julbord och grodperspektiv

Idag och igår har vi tränat på att teckna ur grodperspektiv. Eleverna har gjort snögubbar. Vi skissade först, målade med oljekritor och vattenfärg, gjorde detaljer med färgpennor och avslutade med konturer. 

 

Till lunch bjöds vi på julbord. Mycket gott och trevligt!

 

   

Luciafirande

 

En vacker decembermorgon blev ännu finare tack vare våra duktiga elever idag! Efter sången var vi alla ganska frusna, så då passade det bra med pysseldag. Vi har haft olika stationer i klassrummen idag vilket innebär att jag har pysslat med nästan alla skolans elever. Ca 500 glasspinnar gick åt (och varje barn skulle använda 5 st var när vi gjorde julstjärnor). Massor med glitter överallt! Underbart :)

 

Här kommer bilder på klassen strax innan luciatåget har dragit igång. Pirrigt!

 

 

 

Vi hade EN tapper stjärngosse också men han lyckades visst slinka undan vid fotograferingen!

 

Trevlig luciakväll!

Nobelfirande

Idag har vi firat Nobel här på Elevverket! Eleverna var verkligen superfina och väldigt trevliga mot varandra i matsalen, framför allt var de duktiga på att gratulera varandra när priserna delades ut. 

 

Titta vad fina de är!

 

 

Årets priser tilldelades Wilhelm (bästa text), Silvia (bästa utveckling) och Annie (bästa illustration). Grattis!

Adventssamling och biblioteksutställning

Insåg precis att bilderna från adventssamlingen och biblioteksbesöket aldrig laddades upp. Här kommer de!

 

Adventssamling 30/11 i Djursholms kapell.

 

 

 

 

 

På hemvägen passade vi på att ta en tur till Djursholms bibliotek där det var en vacker utställning. Extra kul tyckte vissa elever eftersom de kände några av konstnärerna!

 

Reflexer 2

 

Använd reflex!

 

 

Reflexer

 

Idag har vi fortsatt arbetet med reflexer och tittat närmare på hur en reflex faktiskt fungerar. Eleverna fick sedan göra egna reflexbilder. Alla blev superfina! Foto på alla konstverk kommer när de sitter uppe på väggen, här får ni bara se Alex under skapandets gång!

 

 

Vill också passa på att tacka alla gratulationer på min födelsedag. Jag tror aldrig att jag har blivit så här storslaget firad på jobbet tidigare! 

 

Max Vob

 

Idag hade vi en lite annorlunda visa och berätta i klassen. Det var Max som berättade om motorcross. Eleverna var nyfikna redan i klassrummet, men efter en stund fick alla sätta på sig kläderna och gå ut en sväng. Där fortsatte Max sin presentation med att åka några varv på sin cross (som pappa Björn hade tagit dit).

 

Nyfikna (och lite åksugna) kompisar som spanar på Max som kryssar runt bland pölarna!

 

 

Efter frågestunden!

 

Snyggt jobbat Max!

Tangramläxa

 

Här är några exempel från eleverna som har skickat in bilder på veckans läxa. Tangrampusslet kan vara klurigt då alla bitarna ska användas, men också häftigt eftersom samma bitar kan användas för att skapa så många olika bilder. Kan ni se vad dessa föreställer?

 

 

 

 

Annie och Victor Vob

 

I fredags var det Annies och Victors tur att visa och berätta. Vi fick se härliga bilder från Dubai, där Annie var på semester nyligen. Hon berättade roliga fakta om några olika djur som hon såg på ett akvarium där. Vi fick också se bilder på henne och hennes mamma som red på en kamel! 

 

 

Victor berättade även han om vattendjur - havsänglar och den utdöde megalodonen. Vi mätte upp i klassrummet och funderade över hur stor megalodonen egentligen var. Eleverna kom fram till att klassrummet skulle sprängas om man försökte få in en megalodon här, för den var lika lång som fyra stycken klassrum (på längden). Skönt att den inte finns längre, tyckte barnen!

 

Tack så mycket för era presentationer, ni gjorde ett toppenjobb!

Marcus och Astrid Vob

Som vanligt på fredagar har det bjudits på nya Visa och berätta-presentationer. Marcus höll ett informativt framträdande om sköldpaddor, med många fina bilder och överraskande fakta. Klasskompisarna var extra fascinerade av hur stora sköldpaddor kan bli!

 

 

Astrid berättade om ett besök i Åre under hösten. Vi fick titta på många fina bilder på henne och hennes familj när de bland annat utforskade Åreskutan. Spännande att se hur det ser ut utan all snö! 

 

 

Kanonbra jobbat Marcus och Astrid! Ni kan känna er stolta! 

 

 

Alex, Wille, Silvia och Astrid leker på rasten!

 

Full rulle på isen!

Skridskoåkning, alla ettor och F-klassen tillsammans!