Traditioner på Elevverket

 

 

Vi på Elevverket gillar att förgylla vår vardag med lite olika evenemang fördelat över året.

Till jul och påsk serveras alltid smörgåsbord och vi brukar även försöka planera in lite extra trevliga pysselstunder i samband med dessa dagar. Här kommer en kort presentation av årets traditioner.

 

Raoul Wallenbergs dag

Raoul Wallenbergs dag, en nationell dag för medmänsklighet och civilkurage,  uppmärksammas runtom i landet och hos oss på Elevverket på olika sätt. 

 

Vänskapsdagar

Alldeles i början av ett nytt läsår gör hela skolan gruppstärkande övningar tillsammans. Vi satsar på att alla, stora och små ska lära känna varandra över klassgränserna. Vi vill ju alldeles särskilt se till att de nya förskoleklassarna snabbt lär känna all personal och alla äldre barn. Under våren följer vi upp med en extra vänskapsdag.

 

Skoljoggen

Hela skolan ger sig ut och joggar. Skoljoggen är Sveriges största motionslopp för barn och ungdomar och arrangeras varje höst i skolorna runt om i landet. Varje år deltar närmare en halv miljon unga i Skoljoggen. Elever från förskoleklass till årskurs tre på gymnasiet i hela Sverige deltar på sina villkor. Springa, jogga, lunka eller gå – det väljer de själva. I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland elever, skolpersonal och föräldrar till en förmånstagare och Skolidrottsförbundet. 

 

FN-dagen

 

Inför FN-dagen anordnar vi en Ljusfestival tillsammans. Alla föräldrar bjuds in till en stämningsfull morgon för att lyssna på vacker sång.

 

Nobel

Under senare delen av hösten blir vi i högsta grad en ”skrivande skola”. Det skrivs på olika historier som illustreras med vackra, roliga och talande bilder men först föds förstås roliga och spännande idéer enligt ett givet tema, olika varje år.  Det är valfritt att delta i tävlingsmomentet men för de som gjort det delas det ut tre priser i varje klass i kategorierna bästa berättelse, bästa illustration, störst utveckling. Vinnarna får Elevverkets Nobelmedalj. Alla elever är uppklädda och äter en gemensam lunch vid festdukade långbord. Skolans vuxna agerar serveringspersonal. 

 

Lucia

Vi firar tillsammans på morgonen och vi har som tradition att en elev ur trean är skolans Lucia. Alla föräldrar är välkomna som publik. Mellanstadiet har gemensam sångsamling.

 

Julgransplundring

I början av januari dansar vi gemensamt ut julen på Elevverket (Låg). Vi dansar långdans och traditionella ringdanser.

 

Öppen skola

I januari bjuder vi in till Öppet hus. Våra besökare ges möjlighet att ta del av olika lektioner, raster och fritidsaktiviteter. Det är nu alla föräldrar har möjlighet att ställa de där frågorna som man inte hinner med i vardagen eller bara att träffa alla andra föräldrar och deras barn. Alla klassrum är öppna och all personal är tillgänglig. Alla är välkomna, föräldrar som redan har barn på skolan och föräldrar som är intresserade av vår verksamhet. Blivande förskolklassare är särskilt välkomna.

 

Vasaloppet

När vintern tillåter så ägnar vi oss åt skidåkning på idrotten under januari och februari. Vi arrangerar vårt eget Vasalopp. De som vill deltar i tävlingen men alla deltar i att åka skidor eller promenera runt banan. Vi har givetvis start och mål med tydliga banderoller. Som sig bör serveras blåbärssoppa för att fylla på med värme och ork.

 

 

Melodifestivalen/Talangjakt/Kabaré

Beslutet om det ska bli ”Mello”, Talangjakt eller Kabaré föregås av diskussioner i klasserna med klassbeslut för att därefter tas upp på elevrådet samt ett avslutande beslut på elevrådet.

Hittills har eleverna alltid valt att vi ska arrangera ”Mello”. Alla som vill anmäler att de vill delta. Fritids ordnar en särskild ”Mellogrupp” som ger möjlighet till hjälp med att hitta kompis att uppträda med, koreografi, rätt låt eller något annat. Slutligen bjuds alla föräldrar in som publik. Skolgården förvandlas till en konsertarena med en stor scen, musik som ljuder och förväntansfulla barn och vuxna.

 

Fadderträffar

Innan sommarlovet bjuds alla blivande förskoleklassare in för att lära känna varandra, sin nya skola, nya lärare och inte minst sina faddrar på skolan. De nya barnen besöker Elevverket vid tre tillfällen och vid sista besöket äter de lunch på skolan. Faddrarna skriver välkomnande brev till sina nya små kamrater.

 

Skolavslutning och tårta

På lågsdaiet avslutas varje läsår ute på skolgården och på mellanstadiet sker det ute på ängen. Alla föräldrar samlas och efter lite väntan kommer skolans samtliga elever vandrande i procession som leds av två fanbärare. Barnen sjunger in sommarlovet under ledning av skolans musiklärare.

När sångprogrammet är avslutat möts man en sista gång i klassrummet och därefter äts det jordgubbstårta. Varje år bakas så många jordgubbstårtor att alla barn och föräldrar ska kunna mumsa i sig en rejäl bit var.